آفتاب یزد- گروه زندگی: پوست دارای سه لایه اصلی است که شامل لایه درونی، لایه میانی و لایه بیرونی میباشد. در این میان، لایه بیرونی به جایگزینی سلولهای جدید پوستی میپردازد و پوست به حذف سلولهای مرده پوست اقدام میکند. بنابراین درمان پوست خشک از اهمیت بالایی برخوردار است. در بسیاری موارد،
پوسته پوسته شدن پوست بر انگشتها، صورت، دستها و دیگر بخشهای بدن رخ میدهد. دلایل زیادی وجود دارد که میتوانند به بروز این مشکل منجر شوند. این مشکل میتواند شواهدی دال بر مشکلات جدی در سلامتی باشد که نباید نسبت به آنها بیتوجه باشید لذا با توجه به اهمیت موضوع آفتاب یزد در اینباره با دکتر داریوش دائر، متخصص پوست و موگفتوگو کرده است.
وی در اینباره میگوید: به طور کلی به پوست خشک و خشن همراه با پوسته ریزی اصطلاح "ایکتیوز" گفته میشود که میتوان آن را به شکل فلسی شدن یا پوست شبیه فلس ماهی نیز تشبیه کرد.
دکتر دائر خاطرنشان کرد: شاید گاهی اوقات افراد با مسئله پوسته پوسته شدن پوست به طور جدی برخورد نکنند و آن را امری عادی بدانند، در صورتی که این مشکل میتواند شواهدی دال بر مشکلات جدی در سلامتی باشد که شما نسبت به آنها بیتوجه بودهاید.
این متخصص پوست ومو عنوان کرد: بیماری پوسته پوسته شدن پوست یا ایکتیوز به دو شکل عمده در افراد میشود که عبارتند از مادرزادی و دیگری اکتسابی.
وی ادامه داد که در نوع مادر زادی پوسته پوسته شدن پوست، نوع پوست دچار خشکی و شکنندگی بوده و دارای طیفی است از خفیف تا بسیار شدید در افراد بروز میکند.
دکتر دائر بیان کرد: نوع اکتسابی پوسته پوسته شدن بدن نیز
بر اثر مصرف برخی داروها مانند اسید نیکوتینیک و داروهای
ضد افزایش کلسترول خون، بیماری مزمن کبدی، بیماری مزمن کلیوی، بیماریهای غده تیروئید و پاراتیروئید، بیماری سوء جذب، جذام، بیماری بدخیم خونی مانند لنفوم و سایر بدخیمیهای اعضاء بدن ایجاد میشود.
وی متذکر شد: برخی از افراد پس از درمان سرطان به خصوص پس از پرتودرمانی واکنش نامطلوبی را تجربه میکنند. پوسته پوسته شدن پوست را میتوان با کورتیکواستروئید درمان کرد که به شما کمک میکند تا در همان حال که سیستم ایمنی بدن شما ضعیف است، عفونت ثانویه را از بین ببرید.
این متخصص پوست ومو اظهار داشت: نوع آب و هوا و تغذیه نیز به طور کلی در ایجاد پوسته پوسته شدن پوست دخالت چندانی ندارند و مشکل اصلی در تغییرات ایجاد شده در پروتئینهای تشکیلدهنده بخش خارجی لایه اپیدرم پوست یا همان لایه شاخی پوست است.
وی مطرح کرد: تظاهرات بالینی پوسته پوسته شدن پوست نیز به شکل پوست خشک با پوسته پوسته شدن نواحی مختلف بدن از جمله لب ها، ساق ها، ران ها، کنار لبها یا کف دستها و پاها است ولی در موارد شدیدتر به صورت ترک خوردن و ورقه ورقه شدن پوست و علایم دیگری مانند جمع شدن نوک انگشتان، پینه بستن کف دستها و پاها، تاول زدن و برخی اختلالات در اعضاء بدن نیز دیده میشود. دکتر دائر در مورد درمان ایکتیوز نیز ابراز کرد: برخی از انواع مادرزادی پوسته پوسته شدن پوست با افزایش سن تدریجا بهبود یافته و حالت طبیعی پیدا میکنند ولی در برخی افراد نیز ممکن است این حالت تا پایان عمر ادامه پیدا کند لذا بهتر است این افراد از محیطهای کم رطوبت و خشک دوری کرده و مکررا و به مقدار زیاد از مرطوب کنندههای مناسب بر سطح پوست شان استفاده کنند.
این متخصص پوست ومو اضافه کرد: در موارد شدید
بیماری پوسته پوسته شدن پوست نیز میتوان از حمام روغن و افزودن
پارافین و گلیسیرین در آب وان کمک گرفت.
وی افزود: فرآوردههای حاوی اوره و اسید سالیسیلیک یا اسید لاکتیک نیز میتواند پوسته پوسته شدن را کاهش دهند و فرآوردههای کورتونی موضعی نیز در موارد بخصوص کاربرد دارد که حتما باید
زیر نظر پزشک متخصص انجام شود.
دکتر دائر توضیح داد: به طور کلی پوستی که مبتلا به پوسته پوسته شدن مزمن میشود ممکن است به عوارض جدی مانند ایجاد اگزما مبتلا شود. هنگامی که علت اصلی تشخیص داده میشود، باید برنامه درمانی که پزشک به شما توصیه کرده است را دنبال کنید تا عوارض ناشی از پوسته پوسته شدن به حداقل برسد.
این متخصص پوست ومو اظهار داشت: پوسته پوسته شدن به طور کلی ناشی از فرآیندهای طبیعی یا محیطی یا عادات بهداشتی و سبک غلط زندگی است و به ندرت عوارض بالقوهای دارد. با این حال، عوارض بالقوه ناشی از شرایط پوسته پوسته شدن پوست شامل احساس خارش زیاد، ایجاد زخمهای باز ناشی از خاراندن بیش از حد پوست، ایجاد خراش و احتمال گسترش عفونت میباشد.
وی در پاسخ به این پرسش که درچه مواقعی باید برای درمان پوسته پوسته شدن به پزشک مراجعه کرد، بیان کرد: پوسته پوسته شدن ناشی از خشکی پوست یا آفتاب سوختگی خفیف احتمالا با لوسیون و کرم بهبود مییابد و معمولا نیازی به مراقبتهای پزشکی نیست. اما اگر در مورد علت پوسته پوسته شدن شک دارید یا اگر وضعیت شدید باشد، قبل از استفاده از لوسیون یا داروهای خانگی، با دکتر پوست مشورت کنید. دکتر دائر در آخر پاسخ به این پرسش که "چه چیزی سبب پوسته پوسته شدن پوست میشود " را اینگونه گفت: افراد میتوانند با ایجاد تغییرات ساده در سبک زندگی و محیط خود از ایجاد فلس و پوسته جلوگیری کرده یا احتمال ایجاد آن را کاهش دهید. برخی از این تغییرات عبارتند از نوشیدن مقدار زیاد آب در طول روز، انتخاب صابونهای ملایم برای شستشو، استفاده از مرطوب کنندهها به خصوص در فصول سرد که از سیستمهای گرمایشی در خانه استفاده میشود، کوتاه کردن مدت زمان استحمام واجتناب از شستن پوست با آب داغ.