در این ستون ـ بیهیچ دخل و تصرفی ـ گزیدهای از مطالب روزنامههای سراسری کشور را، فردای انتشار میتوانید مطالعه کنید.
شهروند: وقتی تاریخ بصری یک شهر فرو میریزد
علاقهمندان به بناهای قدیمی اگر گذرشان به میدان فلسطین تهران خورده باشد، حتما ساختمان فرسوده یک خانه قدیمی در ضلع شمالشرقی میدان توجهشان را جلب کرده است. خانه زند نوابی یکی از صدها خانه و بنا در پایتخت است که تاریخ تصویری یک شهر تلقی میشوند، ولی توجهی که باید برای حفظ آنها بشود، نشدهاست. این خانه متعلق به دوره پهلوی دوم است و بین سالهای ۱۳۲۴-۱۳۲۰ ساخته شده است. بنایی که حدود ۷۰۰ مترمربع وسعت دارد و عمده مصالح آن از آجر و بدنه داخلی آن سنگی و با گچ اندود شده است. خانهای مملو از تزیینات گچبری و دارای معماری زیبا که حتی اواخر سال ۱۳۸۵ در فهرست آثار ملی به ثبت رسید، اما درنهایت با رای دیوان عدالت اداری در سال ۱۳۸۸ از فهرست میراث ملی خارج شد و از همان زمان دست مالکان برای خرابکردن یکی از بناهای ماندگار تاریخی تهران باز شد. پرونده زند نوابی در آن سالها همراه با ۳۴پرونده خانه تاریخی دیگر از تهران با رای دیوان عدالت اداری از فهرست آثار ملی کشور خارج شد، درست مانند مجوزهای خروج از ثبت خانههای تاریخی که اواخر سال گذشته منتشر شدند و تاکنون دستکم خانه قاجاری «چوپانی» با همین مجوز بهطور کامل تخریب شده است. بیش از ۱۱سال از نخستین قدمهایی که برای تخریب خانه زند نوابی در میدان فلسطین برداشتند، میگذرد، از زمانی که مالک خانه در و پنجرههای آن را با حکم دیوان عدالت اداری برای خروج از ثبت آثار تاریخی برداشت و به مرور کلنگها برای تخریبش بالا رفتند. متاسفانه خانه تاریخی زند نوابی ازجمله بناهای ارزشمند معماری معاصر تهران در میدان فلسطین که براساس رای شعبه ٢ دیوان عدالت اداری از میان آثار ملی ثبتشده حذف شده و بخشهای قابل توجهی از این اثر ارزشمند، طی 11سال خراب شده بود، با وجود چانهزنیهای میراث فرهنگی استان برای انصراف مالک از اجرای رای، دوم آذرماه تخریب شد. مرتضی ادیبزاده، معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان تهران درباره وضع این خانه تاریخی به «شهروند» میگوید: «خانه تاریخی زند نوابی براساس رای دیوان عدالت اداری در سال ١٣٨٨ دارای حکم خروج از ثبت فهرست آثار ملی بود و بر همین مبنا، مالک مجوز تخریب این اثر را گرفته بود. متاسفانه این رای قطعی است و ما نمیتوانیم از اجرای قانون
جلوگیری کنیم.»
سیاست روز: گوش بری با مجوز دولتی
۳ روز از زمان اجرای گرانی مجوز دار محصولات وکالاهای مورد مصرف مردم میگذرد و این اتفاق درست در شرایطی رخ داده که از ابتدای آذرماه و با دستور دولت کسب و کارهای بسیاری تعطیل و یا به حالت نیمه تعطیل درآمدهاند تا شاید در پی این محدودیتها بتوانیم از مسیر شیوع گسترده کرونا عبور کنیم.
تورم بالای ۴۴ درصد در کنار تعطیلی کسب وکارها و محدودیتهای ایجاد شده برای کسب وکارها اگرچه مشکلاتی است که بیش از یک سال است که مردم به ویژه اقشار کم درآمد با آن روبرو هشتند اما نکته قابل تامل تدبیری دیگری استکه دولت در عین بیتدبیری برای گرانی مجدد کالاها همزمان با این محدودیتها اخذ کرده است...
براساس اخبار منتشر شده از تصمیمات یکصد و سیزدهمین جلسه کارگروه تنظیم بازار درحالی اول آذرماه در قالب بخشنامه از سوی معاون بازرگانی داخلی وزارت صنعت، معدن و تجارت به دستگاههای اجرایی ابلاغ شد که براساس آن مجوز گرانی حداقل ۲۰ قلم کالا رسماً با امضای دولت به بازار داده شده است.
با تصمیم کارگروه تنظیم بازار، از اول آذرماه افزایش قیمت شیر خام، ۱۰ نوع لبنیات، کره، ۴ کالا در گروه روغن و ۴ کالا در گروه نهادههای دامی کلید خورد و به این ترتیب مهر تایید رسمی دیگری بر گرانیهایی که تا پیش از این بر معیشت مردم حاکم بود؛زده شد.این اتفاقات در حالی رخ داده که انتظلر میرفت با وجود رکود اقتصادی و مشکلات معیشتی که به واسطه تورم بالای ۴۴ درصد و شیوع گسترده کرونا در کشور و همچنین آثار منفی ناشی از آن بر اقتصاد کشور؛متولیان بکوشند تصمیماتی را اتخاذ کنند که تا حدودی باعث آرامش و کاهش دغدغههای مردم شود اما در عمل نه تنها چنین نشده بلکه عملا با مجوز رسمی دولت طی هفته پیش رو شاهد سیل جدیدی از گرانیها خواهیم بود. صدور مجوز گرانیها به ویژه در بخش کالاهای اساسی درحالی از سوی دولت رخ داده که انتظار میرفت دولت تدبیر و امید در شرایط فعلی به منظور کاهش فشار بر معیشت مردم که کمرشان در برابر گرانیها خم شده است، تدبیر درستتری را اتخاذ کند.
مشاهدات میدانی از قیمت کالاهای اساسی در هفتههای اخیر نشان میدهد که قبل از آنکه رسماً مجوز افزایش قیمتها از سوی دولت داده شود، قیمت برخی از کالاها از جمله شیر، روغن، کره، حبوبات و... در چند نوبت افزایش یافته بود و با مجوز اول آذرماه کارگروه تنظیم بازار این کالاها احتمالاً یک بار دیگر با افزایش قیمت همراه خواهند بود، این درحالی است که انتظار میرفت حداقل در کارگروه تنظیم بازار که نمایندگان دستگاههای مختلف نیز در آن حضور دارند، بهجای مجوز رسمی برای گرانیها، با گرانفروشیها برخورد و ضوابط انضباطی برای برخورد با محتکران و... تعیین شود.
دنیای اقتصاد: بازگشت پول از پناهگاه
در سال ۲۰۲۰ با ظهور پدیده کرونا، بازارهای جهانی تحولات بسیاری را ثبت کردند. فلز زرد در ابتدای سالجاری میلادی، کار خود را در سطوح قیمتی ۱۵۰۰ دلار آغاز کرده بود؛ اما با شیوع کرونا و رکود تاریخی اقتصاد، فلز زرد توانست با تکیه بر بستههای پولی بانکهای مرکزی، قله تاریخی را فتح کند و وارد هزاره سوم قیمتی شود. در حقیقت با افزایش ریسک در فضای اقتصادی، کوچ سرمایهها از بازارهای سهام جهانی بهسوی پناهگاههای امن سرمایه شدت گرفت. اما در هفتههای اخیر، با انتشار اخبار مثبت ورق بازی برگشت تا ارزش طلا در روز گذشته تا مرز ۱۸۰۰ دلار سقوط کند. در حال حاضر سه عامل مهم را میتوان برای ریزش ارزش فلز زرد برشمرد: کشف سه واکسن برای کرونا با کارآیی بالای ۹۰ درصد، دستور ترامپ مبنیبر آغاز فرآیند انتقال مسالمتآمیز قدرت به دولت آینده آمریکا و انتشار آمارهای مثبت اقتصادی از بهبود کسبوکار عواملی هستند که شرایط را برای خروج پول از پناهگاه فراهم کردند. طلا در شرایطی که توسط اخبار کاهشی محاصره شده است، در دو روز گذشته وارد مسیر نزولی پرشیبی شد تا قیمت این فلز ارزشمند به پایینترین سطح خود در چهار ماه اخیر برسد. طلا در حالی که تا روز آخر معاملاتی هفته قبل در حوالی مرز قیمتی ۱۸۷۰ دلاری نوسان میکرد و بسیاری از تحلیلگران خط حمایتی ۱۸۵۰ دلاری را پشتوانهای محکم برای طلا در نظر میگرفتند، روز دوشنبه ۸۵/ ۱درصد و روز سهشنبه نیز بیش از ۵/ ۱ درصد دچار افت ارزش شد تا قیمت این فلز ارزشمند در روز گذشته برای ساعاتی تا قیمت ۱۸۰۳ دلاری نیز پایین بیاید. در روزهای گذشته به طور کلی میتوان سه عامل اساسی را برای کاهش قیمت طلا برشمرد. خبرهایی که با فشار بر تقاضای طلا، سبب خروج سرمایهها از بازار و ورود آنها به بازارهای تامین مالی مانند بازارهای سرمایهای و بورس میشوند؛ عاملی که میتواند نویددهنده خروج از رکود جهانی و رونق بازارها باشد.
سه عامل اصلی سقوط طلا
مورد اول اخبار امیدوارکننده واکسن است که از دو هفته گذشته فشار بالایی به قیمت طلا وارد کرده است. روز گذشته آسترازنکا، سومین شرکت داروسازی نیز طی ۱۴ روز به جمع تولیدکنندگان واکسن کرونا پیوست. خبر دومی که روز گذشته ضربه دیگری به ارزش طلا زد، توییت دونالد ترامپ بود که در آن خبر از آغاز فرآیند انتقال دولت به وسیله سازمان خدمات عمومی ایالاتمتحده میداد. با اینکه ترامپ مجددا در توییت خود اعلام کرده است که در نتیجه نهایی انتخابات پیروز خواهد شد، اما گفت که به رئیس سازمان خدمات عمومی و تیم مربوطه دستور داده است که کارهای لازم را برای فرآیند انتقال قدرت به جو بایدن آغاز کنند. در حالی ترامپ گفته است که با توجه به منافع آمریکا چنین تصمیمی گرفته است که یکی از عوامل حمایتکننده طلا تنش بر سر نتایج انتخابات بود و این تصمیم تا حدودی وضعیت را آرام کرده است و در نتیجه تقاضای طلا نیز به عنوان پناهگاه دارایی در مواقع نااطمینانی کاهش پیدا کرد. سومین عامل نیز انتشار دادههای مربوط به شاخص مدیران خرید (PMI) آمریکا در ماه نوامبر بود. در حالی که پیشبینی میشد این شاخص برای ماه نوامبر به ۵/ ۵۲ واحد برسد، عدد اعلام شده سطح این شاخص را ۷/ ۵۶ نشان میدهد که این مقدار حکایت از بهبود فضای کسبوکار بزرگترین اقتصاد جهان و انتظارات از آن دارد. این سه عامل دست در دست هم طلا را به نزدیکی مرز ۱۸۰۰ دلاری کشاندهاند...