کشت دوم و درآمد اقتصادی یا کشت دوم و دروی سرطان دو قطبی موجود در جامعه علمیو اقتصادی که هنوز هم برای آن پاسخ مشخصی یافت نشده است از طرفی مسئولان به ترویج کشت دوم و حتی در برخی نقاط سوم میپردازند و البته به دلایل شرایط جوی مدتی است با اغماض برخورد میکنند و از سویی دیگر اساتید دانشگاه و متخصصان علم کشاورزی این کشت را راهی برای تسریع در بیماریهای مختلف گوارشی و انواع سرطانها میدانند.
به گزارش سلامت نیوز ، اینکه برنج به عنوان یکی از استراتژیکترین ماده غذایی برای کشور و به ویژه مازندران محسوب میشود شکی نیست، اما سوال اینجا است که کدام یک در اولویت قرار دارد؛ امنیت غذایی یا بازده محصول.
سیدرضا اسماعیلزاده رئیس پژوهشکده صنایع غذایی مازندران در این باره میگوید برنجی که در برداشت اولیه، به دست میآید سالم و دارای امنیت غذایی بالایی است و تولید درست برنج کشت دوم، بعد از برداشت اولیه صورت میگیرد زمانی که باقیمانده شلتوک در زمین به صورت خودرو جوانه میزند و با بقایای مواد مغذی موجود در زمین رشد میکند.
وی با بیان اینکه روش متداول در کشت دوم برنج بسیار خطرناک است، گفت: کشاورزان بلافاصله بعد از برداشت اولیه برنج و با سم و کود فراوان اقدام به کشت دوم میکنند تا راندمان اقتصادی بالاتری داشته باشند.
رئیس پژوهشکده صنایع غذایی مازندران با اشاره به اینکه متاسفانه مسئولان آگاهانه یا ناآگاهانه از کشت دوم برنج حمایت میکنند، اظهار کرد: پس از آزمایشهای فراوانی که بر روی برنج کشت دوم صورت دادیم، به این نتیجه رسیدیم که میزان آرسنیک موجود دراین نوع برنج بسیار زیاد و نیز چند برابر اندازه مجاز استاندارد است در نتیجه 100 درصد از نظر تغذیه ای و ایمنی اشکال دارد.
اسماعیل زاده با تصریح اینکه ایمنی مواد غذایی را نباید فدای راندمان و بحث اقتصادی کرد، گفت: پیامد اصلی محصول کشت دوم برنج این است که در درازمدت، مصرف کننده را دچار مشکلات گوارشی و خطرات سرطانی میکند.
وی با بیان اینکه نظارت استانداردی بر تولید برنج نیست، تصریح کرد: به دلیل تنوع و پراکندگی نقاط کشت برنج در استان مازندران، کددار نبودن تولیدات کشاورزان و هزینهبر بودن انجام آزمایشهای فلزات سنگین، فقط به صورت تصادفی از محصولات برنج نمونه برداری میشود و درنتیجه کنترل و نظارت کامل وجود ندارد.