آفتاب یزد – گروه سیاسی: افکار عمومی ایران مایک پامپئو را به عنوان یک شخصیت تندرو و نزدیک به دونالد ترامپ میشناسند. او از همان زمان روی کار آمدن ترامپ در کاخ سفید همواره سخت ترین سیاستها علیه تهران را اتخاذ کرد. شروط 12 گانه در قبال مذاکره یکی از همان ادعاها و ایدههای وزیر خارجه آمریکا به شمار میرود که در ایران واکنشهای بسیاری در پی داشت. اما او روزگذشته طی مصاحبهای با واشنگتن پست به این مهم اشاره کرد: «چنانچه تلویزیون ایران از من دعوت کند آن را میپذیرم.» این اظهارات پامپئو در ایران شگفتی ساز شد. به نظر میرسد که با توجه به اینکه ظریف وزیر خارجه تاکنون با بسیاری از رسانههای رسمی آمریکا به مصاحبه پرداخته است، اکنون او برای آمدن به تلویزیون ایران اعلام آمادگی میکند. اما وزیر خارجه آمریکا به خوبی میداند که ایران چه مواضعی نسبت به هیات حاکمه کاخ سفید و سیاستهایش و حتی شخص او دارد با این حال چرا به نحوی برای آمدن به تلویزیون آمادگی خود را اعلام میکند؟!
از سویی تاکنون مسبوق به سابقه نبوده است که صدا و سیما با سیاستمداران غربی در این سطح به گفتوگو بپردازد و رسانه ملی هرگز جز با مقاماتی که موافق با سیاست خارجه کشورمان هستند مصاحبه نکرده است اما با این همه پامپئو از استقبال از دعوتش به تلویزیون ایران سخن میگوید!
به هر روی به نظر میرسد که با توجه به مصاحبه
برخی از مقامات کشورمان با رسانههای آمریکایی، قطع مناسبات نباید مانع انتقال مواضع سیاسی و سخنان دو کشور به یکدیگر شود. بر این اساس، محمدصادق جوادی حصار معتقد است چنانچه پامپئو بپذیرد که شروط خصمانه 12 گانه خود را بردارد و آمریکا به برجام بازگردد چه ایرادی دارد که صدا و سیما با شرایطی که ضدیت با منافع ملی نداشته باشد، از حضور او در تلویزون استقبال به عمل آورد.
> گفت و گو با رسانههای آمریکایی
علیرغم عدم رابطه
ایران و آمریکا سالهاست هیچ مناسباتی با یکدیگر ندارند اما با این همه، قطع روابط هیچ گاه مانعی برای برخی از مسائل از جمله ارتباط رسانهای و گفت و گوی برخی از مقامات کشورمان با رسانههای برجسته و معروف ایالات متحده نبوده است. به طور مثال، قبلا پیش آمده برخی از مقامات کشورمان به ویژه حسن روحانی با
«سی. ان.ان» و خبرنگار معروفشکریستین امانپور به مصاحبه پرداخته است. علاوه بر این، محمد جواد ظریف وزیر خارجه کشورمان نیز طی سه سال گذشته پس از مذکرات هستهای و اجرای برجام گفتوگوهای بسیاری با رسانههای مطرح آمریکا از جمله واشنگتن پست، نیویورک و سی.ان.ان و.... انجام داده و یا مقالههایی به این رسانهها ارسال کرده است. مقامات کشورمان در این گفت و گوها همواره مواضع ایران را در مسائلی مانند برجام، نگاه ایران به مسائل منطقه و... به اطلاع افکار عمومی جهان میرساندند.
> سیگنالهای پامپئو برای آمدن به تلویزیون ایران
گفت و گوهای رسانهای برخی از مقامات کشورمان با رسانههای آمریکایی در حالی است که تاکنون مسبوق به سابقه نبوده که نه تنها مقامات این کشور بلکه چهرههای برجسته غربی به تلویزیون ایران دعوت و با آنها گفت و گو شود. به همین دلیل هم روز گذشته مایک پامپئو وزیر امورخارجه آمریکا با توجه به آنکه محمد جواد ظریف تاکنون با بسیاری از شبکههای تلویزیونی و رسانههای رسمی آمریکا به مصاحبه پرداخته است،گفت که من نیز در صورت تمایل ایران با تلویزیون اینکشور مصاحبه خواهم کرد. او دیروز طی گفتوگو با روزنامه واشنگتن پست گفته بود: « اگر به من پیشنهاد حضور در تلویزیون ایران داده شود، آن را خواهم پذیرفت. چراکه ظریف نیز چنین فرصتی داشته است.» او همچنین در اظهاراتی که متناقض با عملکرد دولتمردان آمریکایی و خوی خصمانه آنها علیه ملت ایران است مدعی شد: « در این صورت به ایرانیان خواهم گفت که بهطور جدی به آنها فکر میکنیم و...»
> نگاهی به مصاحبههای اخیر ایران
با مقامات خارجی
ارتباط رسانهای با مقامات خارجی به ویژه در ایران با سیاست و روابط خارجه کشور رابطه مستقیم دارد. به طوریکه صدا و سیمای ایران، طی سالهای گذشته فارغ از اینکه گفت و گوهای محدودی با مقامات خارجی به خود اختصاص داده است، معمولا مصاحبههای رسانه ملی از برخی چهرههای محدود بوده است. به طور مثال، در خرداد ماه سال گذشته، شبکه العالم به گفت وگوی اختصاصی با بشار اسد رئیس جمهوری سوریه پرداخت و در این گفت و گو به حقایق پشت پرده جبهه جنوب و نقش مخرب صهیونیستها، روابط ایران و سوریه، مقاومت لبنان و حامیان مردم سوریه، تروریسم و اشغالگری و مقاومت مردمی سوریه و هم چنین مسئله فلسطین و قدس اشاره کرد. سید حسن نصرالله اخیرا میهمان برنامه تلویزیونی «بدون مرز» بوده است، او طی روزهای گذشته در این برنامه شبانگاهی حضور پیدا کرد و درباره مسائل منطقه، تحریمهای آمریکا علیه تهران و مواضع ایران نسبت به درخواست مذاکره واشنگتن با مرتضی غرقی مجری این برنامه به گفت وگو پرداخت. الکساندر دوگین، مشاور ولادیمیر پوتین و نظریهپرداز کرملین نیز در 16 تیرماه با حضور در تلویزیون درباره مسائلی نظیر برجام، تحریمها و... به مصاحبه پرداخت. از این رو، مصاحبه با شخصیتهای غربی از سوی صدا و سیما تا به امروز بیسابقه بوده است.
> گفت و گوهای رسانه ای
ارتباط مستقیم با سیاستها
در برخی کشورها رسانهها که اغلب خصوصی میباشند با توجه به تعریف برخی از ساختارهای مطبوعاتی با مقامات سایر کشورهای حتی مخالف خود به گفت و گو میپردازند. از این رو، این پرسش به میان میآید که اساسا چرا مایک پامپئو گفته است که اگر تلویزیون ایران از او دعوت کند، میپذیرد؟ در حالی که او همواره دونالد ترامپ را در تشدید فشار و تحریم علیه ایران ترغیب کرده و شروط 12 گانه جهت مذاکره را مطرح کرده بود. علاوه بر این، اساسا امکان دعوت از چهرههایی نظیر پامپئو در تلویزیون ایران وجود دارد؟ البته بعید است رسانههای خارجی هم با دشمنان ملت خود مصاحبهای داشته باشند که پامپئو چنین درخواستی را دارد.
> اعلام آمادگی پامپئو به دلیل تمایل به مذاکره
محمد صادق جوادی حصار استاد دانشگاه و فعال سیاسی اصلاح طلب درباره اعلام آمادگی مایک پامپئو برای آمدن به تلویزیون ایران گفت: در سیاست نباید همواره مرغ یک پا داشته باشد بلکه باید انعطاف پذیر بود. او افزود: حل مشکل ایران در هر یک از دولتهای آمریکا یک برگ برنده برای آن دولت به شمار میرود. به همین دلیل هم کاخ سفید سعی میکند که این اتفاق در دولت ترامپ رخ دهد. این فعال سیاسی اصلاح طلب ادامه داد: پامپئو از آمادگی خود برای آمدن به تلویزیون ایران سخن میگوید زیرا همچنان کاخ سفید به مذاکره با تهران تمایل دارد. وقتی ایران میگویدچنانچه آمریکا تحریمها را بردارد به تعهدات مان در برجام ادامه خواهیم داد این به مفهوم بازگشت به یک سال ونیم گذشته یعنی زمان خروج آمریکا از توافق است. اگر اکنون به برجام برگردیم یعنی ما همچنان پای میز مذاکره هستیم. جوادی حصار اظهار کرد: در حالی که ایران در برجام پای میز مذاکره با واشنگتن بوده است و وزیر خارجه ایران با وزیر خارجه آمریکا قبلا درباره مسائل برجام به گفت و گوهای بسیاری پرداختند. او اضافه کرد: چنانچه پامپئو بپذیرد که شروط 12 گانه خصمانه و ضد ملت ایران خود را بردارد و آمریکا به برجام بازگردد چه ایرادی دارد که صدا و سیما از حضور او در تلویزیون استقبال به عمل آورد. جوادی حصار در پایان گفت: ایران باید در دوستیها و دشمنیهای خود براساس منافع ملی اش عمل کند. اگر منافع ملی ما اقتضا میکند باید دست به این اقدام زد. مهم این است که اعتبار ایرانی و امنیت خاطر شهروندان ما ذیل شعار حکمت، عزت و مصلحت در پناه این گفت و گوها تامین شود.
> لزوم استقبال
عبدالله ناصری فعال سیاسی اصلاح طلب درباره اعلام آمادگی مایک پامپئو برای آمدن به تلویزیونایران گفت: چنین اظهاراتی به ویژه پس از برجام نشان از افت و خیزهای آنها در سیاستشان نسبت به ایران دارد. بنابراین تهران با توجه به اعلام آمادگی وزیر خارجه آمریکا نباید از هیچ فرصتی برای گفتن واقعیتهای مربوط به رفتارهای خصمانه ترامپ با ملت ایران کوتاهی کند. او افزود: پامپئو به این جهت که از منظر ذات سیاسی نزدیک به ترامپ است، امروز با توجه به ناکامیهایش در رابطه با ایران به ویژه شروط 12گانه که بر ضد ملت ایران است میگوید که برای حضور در تلویزیون ایران آماده است. این فعال سیاسی اصلاح طلب ادامه داد: ترامپ قبلا هم اعلام کرده بود که در هر سطحی حتی بالاترین سطح آماده مذاکره با ایران است. به نظر میرسد که با توجه به رویکردهای ایران نسبت به فشارهای آمریکا، امروز ترامپ و مشاورانش مایک پامپئو و جان بولتون به این نتیجه رسیدند که با خروج از برجام مسیر اشتباهی را دنبال کردند. از این رو، اعلام آمادگی پامپئو برای حضور در تلویزیون ایران پیام بسیار خوبی است و به نظر میرسد که باید با شرایطی که بر ضد منافع ملت ایران نباشد مورد استقبال قرار بگیرد.