جان کری: درباره نامه 47 سناتور به ظریف توضیح می دهم
آفتاب یزد- گروه سیاسی: آخرین دور مذاکرات هستهای در لوزان سوئیس آغاز شده است. طبق روال مذاکرات اخیر، این دور از گفتگوها نیز در سکوت خبری پیش می رود. روز گذشته دو هیئت ایرانی و آمریکایی در سطوح مختلف با یکدیگر دیدار کردند. علی اکبر صالحی و ارنست مونیز آمریکایی نیز در این دور از گفتگوها حضور دارند. امروز فدریکا موگرینی، مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا طی جلسه ای در بروکسل میزبان محمد جواد ظریف و سه همتای اروپایی خواهد بود. وزیر امورخارجه کشورمان در مورد پیش بینی نتایج دور جدید مذاکرات هسته ای میان ایران و گروه 1+5 گفت: به نظر من در صورتی که طرف مقابل اراده سیاسی، مشابه آنچه که در جمهوری اسلامی ایران هست، داشته باشد، رسیدن به راه حل دشوار نیست. محمدجواد ظریف با بیان اینکه ما انتظار داریم طرف مقابل قویتر باشد، تاکید کرد: در این دور از مذاکرات باید راهحلها را در حدامکان، به نتیجه برسانیم، راهحلها باید
به صورت دقیق و جزئی نگارش شوند، تا به مرحله تدوین توافق برسیم. وی ادامه داد: باید توجه داشت که رسیدن به راه حل ها، به معنی توافق جامع نیست. ظریف در ادامه افزود: "اگر منظور شما از موضوعات کلی برنامه غنیسازی، نگهداشتن تاسیسات، و لغو تحریمها است، بله ما از پیش درباره آنها توافق کردهایم."
ضربالاجل کنگره اهمیتی ندارد
وزیر امور خارجه کشورمان همچنین ضربالاجل کنگره را بی اهمیت دانست و افزود: "ما در وین توافق کردیم تا انتهای مارس تنها به راهحلها دست یابیم، نه توافق جامع را." وی اظهار داشت: "هیچ توافق جزئی یا کلی وجود ندارد، در هر شرایطی ما باید در مورد تمام جزئیات توافق کنیم. گام بعدی تدوین متن توافقنامه است، اما به معنای این نیست که ما توافق کلی و جزئی داشته باشیم. مسائل فنی امروز و از سوی مقامات ارشد ایرانی مورد بحث و بررسی قرار میگیرد اما من میتوانم بگویم که به راهحلها خیلی نزدیک شدهایم." ظریف ادامه داد: "باید مشخص باشد که آنها چگونه میخواهند تمام تحریمها لغو کنند و تضمین آن چیست. اگر اراده سیاسی طرف مقابل مانند ما باشد، دستیابی به توافق دشوار نخواهد بود. من امیدوارم که بازی سیاسی هفته پیش (نامه سناتورهای جمهوریخواه) طرف مقابل را تضعیف نکند، آنها در مذاکرات باید قویتر باشند."
عراقچی: هر توافقی را باید شورای امنیت تایید کند
همچنین یک عضو ارشد هیات مذاکره کننده هستهای ایران تاکید کرد که هر توافقی که میان ایران و ۱+۵ حاصل شود، باید مورد تایید شورای امنیت قرار گیرد. سیدعباس عراقچی، معاون وزیر خارجه ایران در پاسخ به سوالی درباره نامه 47 سناتور آمریکایی به مقامات ایرانی افزود: وقتی این توافق به تایید شورای امنیت رسید، از نظر حقوق بینالملل
یک الزام برای همه دولتها محسوب میشود که لازمالاجراست. عراقچی تصریح کرد: تلاش میکنیم بتوانیم در این مدت فاصلهها را در بخش اختلافات کم کنیم. وی در پاسخ به برداشته شدن تحریمها هم گفت: تحریمها یکی از موضوعات جدی مذاکرات است و ما همواره تاکید کردهایم در هیچ موردی توافق صورت نمیگیرد مگر این که در همه موضوعات به توافق برسیم.
تهران امیدوار به حل اختلافات مهم با آمریکاست
مذاکره کننده ارشد ایرانی در بخشی دیگری از سخنان خود ابراز امیدواری کرد تهران در این دوره جدید از مذاکرات هستهای با آمریکا اختلافات مهم را حل کند.
عراقچی افزود که تهران امیدوار است مهمترین اختلافات میان ایران و آمریکا در دور جدید مذاکرات هستهای حل شود. او ادامه داد: ما هنوز اختلافات جدی با یکدیگر داریم. در این دوره از مذاکرات خواهیم دید که آیا قادر خواهیم بود از عهده این مسائل برآییم یا نه. ما به پیشرفتهایی در طول دورههای اخیر مذاکرات هستهای دست یافتیم. در این دور از مذاکرات نیز خواهیم دید که آیا میتوانیم به پیشرفتی دست یابیم یا نه.
کنگره حق تغییر یک توافق اجرایی را ندارد
وزیر امور خارجه آمریکا نیز ابراز امیدواری کرد که در طول روزهای آتی میتوان به توافق رسید. وی افزود: ما بسیار امیدواریم که قدرتهای جهان بتوانند در روزهای آتی به توافقی با ایران دست یابند. امید من این است که در روزهای آتی این توافق امکانپذیر باشد. جان کری، وزیر خارجه آمریکا در گفتگو با سیبیاس با اشاره به مذاکرات پیشرو در لوزان سوئیس در مورد برنامه هستهای ایران، آن را آخرین شانس برای دستیابی به توافق دانست. وزیر امور خارجه آمریکا در ادامه اظهاراتش افزود: اگر همانگونه که ایران میگوید در واقع برنامه هستهایاش صلحآمیز باشد در این صورت بیایید اجازه دهیم که به توافق دست یابیم. ما بسیار امیدواریم که هیچگونه تغییری در ماههای آوریل، مه و ژوئن به وجود نمیآید که این ماهها به ما فرصت تصمیم میدهند. کری در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه به هنگام دیدار با محمدجواد ظریف وزیر امور خارجه ایران در لوزان سوئیس درباره نامه برخی از سناتورها عذرخواهی خواهد کرد یا نه، تصریح کرد: من درباره اقدام غیرقانونی و بدون فکر برخی که نزدیک به 60 روز گذشته به سنای آمریکا وارد شدهاند عذرخواهی نمیکنم. این اقدام غیرمناسب بوده است. وی ادامه داد: من به مذاکره کنندگان ایران و دیگر کشورهای دخیل در مذاکرات هستهای توضیح می دهم که کنگره حق تغییر یک توافق اجرایی را ندارد. ممکن است رئیس جمهور بعدی دیدگاه متفاوتی داشته باشد اما اگر ما کار خود را به درستی انجام دهیم در این صورت همه ملتها منافعی در این مساله خواهند داشت که مطمئن شوند برنامه هستهای ایران صلحآمیز است.