زمان انتشار: 04 شهریور 1395
نفسهای تابستان 95 به شماره افتاده است و در آستانه بازگشایی مدارس تب داغ استیضاح وزیر آموزشوپرورش بالا گرفته است. نامه استیضاح علی اصغر فانی وزیر آموزشوپرورش با امضای تعدادی از نمایندگان به هیئت رییسه مجلس تقدیم شده است.استیضاح حق نمایندگان است که نظارت بر دستگاههای اجرایی از جمله آموزشوپرورش داشته باشد. اما گروهی از نمایندگان مجلس در تلاشند با کشیدن فانی به مجلس، خود را پشت نادیده گرفته شدن
حقوق حقه فرهنگیان و اجحافهایی که در این سالها بر آنها رفته است مخفی کنند. امروزه آموزشوپرورش در یک بزنگاه حساس و سخت قرار دارد. عبور از این دوره حساس نیازمند تدبیر و آگاهی است. فانی و تیم مدیرانش نقطه ضعفهای فراوانی دارند و قاطبه فرهنگیان از وزیر و تیم همراهش ناراضی هستند.
دلایل استیضاح فانی لیست بلند بالایی دارد. از جمله موارد مطرح شده در طرح استیضاح وزیرآموزشوپرورش میتوان به: ضعف مدیریت، نگاه سیاسی و حزبی در آموزشوپرورش، عزل و نصبهای باندی و جناحی، عدم کارآیی بیمه طلایی فرهنگیان، عدم شفافیت داشتن در مسائل مالی صندوق ذخیره فرهنگیان، نبود رضایتمندی معلمان از نظام رتبهبندی و بیوجهی به مطالبات و حقوق فرهنگیان اشاره کرد.
علیرغم انتظار بحق معلمان از نمایندگان مجلس و خصوصاً اعضای کمیسیون آموزشوتحقیقات مجلس دهم برای پیگیری مشکلات حوزه آموزش و پرورش، با نگاهی به ترکیب موافقانومخالفان استیضاح و فارغ از گرایشهای سیاسی و سوابق آنها این واقعیت را باید پذیرفت که استیضاح فانی به جایی نخواهد رسید و مجلس دهم به استیضاح فانی رای نخواهد داد چراکه دغدغه نمایندگان مجلس، مشکلات ریشه ای آموزشوپرورش و مسائل معیشتی معلمان نیست.
اکنون که موضوع استیضاح آقای فانی مطرح شده است باید منتظر ماند و دید، آیا منتخبین ملت و خصوصاً اعضای کمیسیون آموزشوتحقیقات مجلس به وظیفه قانونی خود عمل خواهند کرد یا منافع اکثریت معلمان را فدای منافع حزبی و جناحی خود خواهند کرد. کارشناسان و متخصصان مسائل آموزشوپرورش همگی متفق القولند که فانی و تیم مدیریتی کنونی عملکرد بسیار ضعیفی دارند. حال تعامل مجلس با وزیر و مصلحت اندیشی در خصوص ماندن یا رفتن در آستانه بازگشایی مدارس و سال پایانی دولت یازدهم چه پیامی را به بدنه آموزشوپرورش کشور خواهد داد؟
این که گفته شود مشکل آموزشوپرورش« شخص وزیر » نیست!
و با استیضاح و جابجایی وزیر به سادگی مشکلات آموزشوپرورش حل نخواهد شد فرافکنی و فرار به جلو نیست؟ سوال اساسی این است اگر مسئول مشکلات عدیده آموزشوپرورش « شخص وزیر » نیست، پس چه کسی باید پاسخگوی وزارتخانه تحت امر او باشد؟ مسلماً ضعف مدیریت و عدم درایت وزیر در ایجاد بخش اعظمی از مشکلات فرهنگیان موثر بوده است. آموزشوپرورش وزیری میخواهد که در حد مشکلات، نیازها و جایگاه این وزارتخانه باشد.
نمایندگان فراکسیون امید (طرفداران دولت) با صدای بلند فریاد می زنند «که مشکلات آموزشوپرورش ریشه ایست و در ادوار گذشته این وزارتخانه نیز وجود داشته است. باید نگاه دولت و سازمان مدیریت و برنامهریزی کشور نسبت به آموزشوپرورش تغییر کرده و کارهای اساسی برای آن صورت گیرد»، پس چرا از ابزارهای قانونی خود برای کمک به حل مشکلات زیرساختی آموزشوپرورش استفاده نمی کنند و موقع عمل که میرسد هیچکس مسئولیت ظلمها و اجحافهایی که بر فرهنگیان شده را نمی پذیرد؟ آیا کسانی که معتقدند استیضاح وزیر آموزشوپرورش در شرایط کنونی به صلاح کشور نیست! و اگر وزیر دیگری هم بیاید در این مدت باقی مانده نمی تواند معجزه کند، پس بهتر است که فانی در جایگاه خود باقی بماند بهدنبال توجیهی برای فرار از پاسخگویی نیستند؟آیا عدم ورود جدی فراکسیون امید به موضوع استیضاح فانی شائبه بیرغبتی و بیاعتنایی آنان به مشکلات حوزه آموزشوپرورش و خصوصاً فرهنگیان نیست؟ وقتی فراکسیون امید که انتخاب اکثریت اعضایش را مدیون حمایت همه جانبه فرهنگیان است کمترین علاقه ای برای پیگیری مشکلات آموزشوپرورش نشان نمیدهد این سوال به ذهن خطور می کند که این سیاستبازان از رای معلمان استفاده ابزاری نکرده اند؟!
دعوت فراکسیون امید از فانی برای رایزنی و بررسی موضوع استیضاح وزیر کار منطقی است، اما متاسفانه نظرات بعضی از اعضای فراکسیون امید در خصوص استیضاح فانی، شائبه سیاسی کاری و تبانی را نمایان میکند. فرهنگیان هنوز حضور 7 اسفند و عهدی که نمایندگان منتخب با آنان بستهاند را فراموش نکرده اند. اگر حمایت فرهنگیان نبود این مقدار رای برای لیست امید متصور نبود. اگر قرار باشد پاشنه آشیل آموزشوپرورش بر روال قبل بچرخد پس دیگر چه فرقی هست میان این مجلس و مجلس قبل؟!
و کلام آخر:
واقعیت تلخ آن است که به نظر میرسد نمایندگان با لابیگری و رایزنی در تلاشند تا استیضاح را به انحراف بکشانند و این پیام را به فرهنگیان القا کنند که بین بد و بدتر یکی را باید انتخاب کرد. پذیرفتن ادامه وضعیت نامطلوب موجود به خاطر اینکه سال آخر دولت تدبیروامید است و زمان اندکی به بازگشایی مدارس مانده، نه به نفع دولت است و نه به صلاح آموزشوپرورش.
نمایندگان محترم مجلس شورای اسلامی، استیضاح فانی در راستای تقابل با دولت نیست بلکه در راستای جلب رضایت فرهنگیان و حمایت از دولت است. فانی و تیم مدیرانش به نفع روحانی کار نکردند. زنگ خطر برای نظام آموزش کشور به صدا درآمده است و زمان آن رسیده است تا نمایندگان مجلس و مسئولان از خواب غفلت بیدار شوند.
خروجی استیضاح فانی هرچه باشد (ابقا یا برکناری) برای مجلس و دولت بازی دو سر باخت خواهد بود. مطمئناً تبانی نمایندگان فراکسیون امید در استیضاح فانی، به نفع دولت نخواهد بود و هیچ منطقی قبول نمی کند که با چشمپوشی بر ناتوانیهای فانی و تیم مدیریتی کنونی، قاطبه معلمان را به خاطر عملکرد ضعیف مجلسیان و دولت تدبیر و امید ناامید کنیم.
دوران مصلحت اندیشی به پایان رسیده است.